София Христева е археолог в Пловдивския археологически музей. Тя е

...
 София Христева е археолог в Пловдивския археологически музей. Тя е
Коментари Харесай

София Христева: Открихме нова непроучвана римска кула на Небет тепе

 София Христева е археолог в Пловдивския археологически музей. Тя е проучвател на Небет тепе - археологическият обект, който е част от плана " По крепостните стени на Филипопол ". Недвижимата културна полезност от национално значение дружно с Източната врата до месеци би трябвало да стартират да посрещат гости. За най-новите разкрития на обекта, за това има ли бетон в археологията и какво ще видят посетителите, беседваме съ София Христева:
Прочетете още
- София, вие и сътрудниците ви към този момент освободихте Небет тепе, представихте и докладите си. Какви секрети още ви разкри археологическият монумент през отминалия сезон?

- Всъщност, предходната година работихме по-дълго време от 2022 година и правихме изследвания в дребни браншове, разпръснати на огромна повърхност. Работихме от края на март до началото на август. Не разкрихме нещо по различнооттова, коетовечезнаехме, само че успяхме да доразкрием някои нови структури и в действителност най-интересното за нас беше Източната крепостна стена. Досега в този сектор тя в никакъв случай не е проучвана. Правени са разкопки и е разкрита единствено в една частна постройка, която се намира непосредстено до гърба на Етнографския музей. Така че през отминалия сезон това бе предизвикването. Успяхме  да я разчистим и да създадем дребен сондаж, защото тя не е част от плана „ По крепостните стени на Филипопол ”. Беше планувано единствено подсилване и дрениране.

Работата по Източната крепостна стена бе най-интересна,защото имахме опция да разчистим доста огромен сектор. Успяхме да уточним относително датировката. Най-ранната стена е ниско непокътната, тя е от римския интервал. Оказа се, че към нея има кула, която не беше известна досега. Тя беше напълно обрасла, а и се намира под модерна постройка. През късната древност стената е удвоена от вътрешната страна и е непокътната над 3 м във височина. През XII в.  част на римската и късноантична стени са били изцяло разрушени, което наложило цялостното ѝ преизграждане. В римската и средновековната крепостни стени са били построени барбукани. Това са уреди за отклоняване на подпочвените и дъждовнитеводи отвън стените.Това се е наложило, защото Източна крепостна стена е в ниската част на най-стръмния скат, по който се стича цялата вода от хълма. Всичките опустошения на предходните стени не са от нахлуване или някакви военни дейности, а от тези интензивни естествнени водни процеси, които са протичали на хълма.

Така че в действителност най-вече информация, а и изненада ни донесе частичното изследване на Източната крепостна стена.

Оказа се, че в най-горната част на обекта, има към момента непокътнати структури от бронзовата ера. За страдание единствено 1 огнище и две вкопани структури, само че все пак въпреки всичко е някаква информация за нас. Имаме материали от халколита, както и 1 конструкция. Предполагахме, че структурите от тези интервали са били напълно проучени в предишното, защото знаем, че много дълго е проучвана цитаделата и е копано доста надълбоко.

Но това бяха изненадите от тези ранни интервали, малко, само че въпреки всичко нещо, което демонстрира в действителност дългото обитаване на Небет тепе от интервала на халколита, приказваме за края на пето хилядолетие преди Христа.



Теракотата с изображение на жена

- А какви находки открихте? Обикновено те са атракция, която и евентуално ще визиите в галерия.

- За страдание през отминалия сезон изследването беше оскъдно на находки. Причината за което е, че не смеработили на огромна повърхност, а в дребни линии, свързани с укрепването на обекта и на дълбоките шкарпове, оставени след изследванията през 70-те, 80-те и 90-те години на 20 в. Така че нямахме опция да се развихрим и да разкрием по-голяма повърхност и да открием повече находки.  Една от най-забележителните е една теракота с изображение на женска глава, която има обеци и алена багра по косата. Не е цяла, само че се вижда, че е окачвана на стена. Другата забавна находка е костена ръкохватка от някакъв инструмент, може би нож. Тя е с декорация и е от същия интервал дружно с теракотата, приказваме за ранноелинистическия интервал. Така че най-малко за мен беше по-вълнуващо, защото от изследванията ни предходните години, нямаме елинистически пластове, застъпени в югозападния сектор, който работихме през  2023 година

Всъщност през предишния сезон имахме опция да изследваме структури от целия елинистически интервал, което ни даде малко повече информация и конкретизиране за датировките на ранните крепостни стени.

- Попаднахте на много погребения, дори вашият сътрудник Камен Станев се пошегува, че зорлем са викали чумата, полагайки мъртви тела към водохранилището…

-Да, в действителност се шегувахме, че положените тела наоколо до водата са покана за чумата.Тази година проучихме 6 гроба, от които 3 са на деца. Установихме, че този некропол не е бил единствено към щерната, само че продължава и в посока Източната крепостна стена. Развива се по входната алея на Небет тепе сред Баятовата и Бакаловата къщи. Тези ни дават една по-широка последователност на некропола на Небет тепе, само че също попадат в интервала на Средновековието.Така че некрополът е бил много по-голям и колкото и да се майтапи Камен, май те в действителност са си търсили чумата.

За нас от научна позиция най-важните приноси са предатирането на Крепостната стена, че най-ранният ѝ интервал е 45 година Става дума за стената, която огражда целия рид. А по-ранните крепостни стени са в горната част на обекта. Успяхме да уточним какво се случва през Античността и Средновековието на Небет тепе, защото досега нямаше по-задълбочени изявления на проучванията  през миналите години, които да ни дадат една по-съществена картина за обитаването и разпределението на пространството вътрешно от крепостните стени. Повечето научни писания са свързани главно с крепостното строителство на Небет тепе. Това се промени с римския хамбар, който открихме със непокътната дървена бъчва. В него имаше доста принадлежности за бита и оръжията, които открихме,накитите и всичко останало, обвързвано с бита на тези военни, обитавали горе и обитавали част от територията там. Така че за всичко това имаме доста повече информация. Склад за зърно от същия интервал проучихме и тази година. Той е ситуиран до Голямата кула в горната част на хълма и още веднъж директно до нея.

Надявам се в бъдеще да имаме опцията да създадем една по-цялостна обява за нашите изследвания. Разбира се, като прибавим и непубликувани неща от сътрудниците, разпокопавали хълма по-рано.



Костената ръкохватка от нож

- Кои съгласно вас ще са главните акценти и атракции за посетителите, за туристите ? Какво ще могат да видят, по този начин както до момента не са го виждали ?

- Много ми е мъчно да отговоря на този въпрос, тъй като аз обекта го виждам по напълно друг метод,не като екскурзиант. Представата ми за него е доста по-многопластова, по-сложна. По-скоро бих се радвала да чуя какво ще кажат посетителите,какво е значимо за тях и какво е по-интересното.  В момента мненията на хората към мен, които не се занимават с археология, са доста разнопосочни и разнообразни.

Истината е, че Небет тепе продължава да крие своите секрети и ние в никакъв случай няма да ги разбираем всичките. Никога няма да ги разбираем всичките, тъй че ще продължи да крие и други секрети освен от предишното, само че и отнастоящето.

Въпреки сложното начало, което имахмес проектирането, с  включването на археолозите в този план, откакто се борихме за това, към този момент можем да кажем, че има някаква последователност. Разбра се, че това не е строителен обект, а археологически и от национално значение, и мнението ни по избрани въпроси, свързани с археологията бе признато и се съобразиха с него.

Ако би трябвало да посоча нещо забавно, което до момента е било недостъпно за посетителите, това е тайният вход. Посетителите ще имат опция да влизат и излизат от него по инсталирани за задачата стъпала. После по алеята ще могат да си създадат една дълга обиколка на хълма.

От изхода на този скришен вход има аспект надолу към каменни стъпала, употребявани от жителите на Небет тепе. Ние не сме проучвали в зоната, с цел да знаем какво се е случвало и по кое време са правени. Няма и непокътнат културен слой, който да ни подскаже с какво са свързани, само че най-вероятно се служили за монтиране на дървена кострукция, която от Тайния вход е отвиждала в подножието на хълма.



Находки от праисторическата ера

- В общественото пространство непрекъснато се споделя терзанието, че върху археологически структури се лее бетон. Така ли е?

- Първоначално в плана имаше тук-там, където бяха планувани укрепвания с бетон, само че не и повдигания, тъй като не беше ясно каква е обстановката преди да се почисти и да се види какво в действителност е непокътнато от предходните разкопки,покрити с пръст. Установи се, че те са изцяло ненужни и бяха изключени от плана. Бетон има само в две пейки, не знам до каква степен е рационално в този сектор да има сходни модернистични неща, само че в последна сметка това е решението на проектантите.

Бетон има в доста дребна част на обекта и то единствено като подсилване на структури, които са подпорни. Това е за сигурност. Бетонът е в доста дребна част,наистина. И повдигането във височина също! Повдигането на сектори има на огромната кула на цитаделата, което се постановяваше чисто градивно,  тъй като там ще има панорамна площадка. Има издигане с към метър при северната крепостна стена в късноантичния сектор.

- Значи ще забележим археологията в нейния достоверен тип.

- Да, няма издигания, всичко е доста обрано. В това отношение всички бяхме в синхрон – както ние, по този начин и архитектите. Надяваме седа го опазим в този тип, който е сега, по-дълго време.

- Археолозите настоявахте Небет тепе да е с ограда и да не е наличен през нощта, за какво?

- Ние сме живите очевидци, че точно през нощта там ставаха огромните бели.  Когато започнахме работа през  2016 и 2017 година, се наложи да почистваме зоната до западната крепостна стена, много постоянно заран срещахме хора на палатки или със спални чували. Те нощуваха горе на тепето. Да не забравяме въпреки всичко, че това не е спалня.  Тези хора имат и естествени потребности, които най-вероятно са правили на обекта. Да не приказваме какъв брой спринцовки, презервативи и бутилки сме почистили.  Да, Небет тепе е доста сантиментално място, любовта гори, само че въпреки всичко приказваме за археологически монумент. По време на работата ни тази година на два пъти  археологията беше драскана с графити. Скалата там е такава, че боята попива в дълбочина и е доста мъчно почистването. Не желая да наскърбявам това изкуство, само че не му е мястото там – върху преди малко реставрираните археологически структури.  Да напомня и случая с „ героя ”, който се бе снимал по какъв начин кара бъги върху археологията.

От тази позиция затварянето на Небет тепе и лимитираният достъп през нощта ще резервира недвижимата културна полезност. Всеки отново ще може да се любува на изгревите и залезите, само че без риск недобросъвестни гости да разрушават археологията. Смятам, че тази ограда е вероятното решение. Тя по никакъв метод не въздейства на гледката и е инсталирана в най-стръмните сектори.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР